Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2023 geldt de nieuwe Omgevingswet. Met deze wet zijn de regels makkelijker om de omgeving aan te passen. Dat betekent niet dat er daardoor zomaar kan worden gebouwd. Dat er plotseling een weg wordt aangelegd. De wet zorgt er juist voor dat dat niet gebeurt. Er komt voor onze gemeente namelijk één omgevingsvisie. Daarin beschrijven we de plannen voor de komende jaren. En over deze visie hebben wij allemaal wat te zeggen. Jij als inwoner en ondernemer kan meepraten. Samen zorgen we voor een goede plek om te wonen en te werken.

Waarom een nieuwe wet?

Op dit moment zijn er nog heel veel wetten en regelingen. Deze gelden voor onderwerpen als ruimte, wonen, verkeer, milieu en natuur. Elke wet of regeling stelt eigen eisen. Dat maakt de wetgeving ingewikkeld. De Omgevingswet stopt al deze wetten en regelingen bij elkaar. Daarmee wordt het makkelijker om projecten uit te voeren. Bijvoorbeeld het bouwen van woningen of kantoren en winkels. De Omgevingswet geldt vanaf 2023 in elke gemeente in Nederland.

Wat levert de omgevingswet op?

De nieuwe wet zorgt dat er rekening wordt gehouden met alle inwoners en ondernemers. Zodat iedereen gezond, veilig en prettig kan wonen en werken. De Omgevingswet heeft veel voordelen. Je wordt op tijd betrokken. Er is ruimte voor plannen van alle inwoners. Er wordt sneller besloten of een plan kan doorgaan. De gemeente, inwoners en ondernemers gaan nog beter samenwerken.

Waarover gaat de omgevingswet?

De Omgevingswet gaat over verschillende onderwerpen:

  • Het bouwen van woningen, kantoren en andere gebouwen.
  • Het aanleggen van wegen over land en water.
  • Het doen van aanpassingen aan het landschap.
  • Het behouden van natuur en geschiedenis (cultureel erfgoed).
  • Het letten op de gezondheid en veiligheid. De plannen mogen bijvoorbeeld geen overlast veroorzaken. Denk aan vervuiling. Of aan mensen in een rolstoel die minder makkelijker ergens komen.

Wat betekent de omgevingswet voor jou?

  • De Omgevingswet laat je meepraten over de plannen voor de omgeving. Je kunt aangeven wat je vindt.
  • De Omgevingswet maakt het makkelijker om je plan in te dienen. Bij elk project onderzoekt de gemeente wat dat betekent voor Veendam. Draagt je plan bij aan een gezonde en veilige omgeving? Veroorzaakt je plan geen overlast? Als het plan voldoet aan de regels kun je snel aan de slag.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Omgevingswet? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid. Of neem contact met ons op via info@veendam.nl. We zijn ook via Whatsapp bereikbaar: 06 – 12 21 45 19.


  • Kies een lettergrootte:
  • A
  • A